Özel Arama








BEBEK LER İÇİN KOLAY YEMEK MAMA TARİFLERİ PRATİK BEBEK MAMALARI

SEBZE ÇORBASI-1- İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır. 3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır. 3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir. Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze çorbasI-2-İçindekiler2-3 yaprak ıspanak1 küçük patates1/4 kabak1/4 havuç1 çay kaşığı sıvı yağ1 su bardağı suYapılışıSebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.

SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr. protein )(2 Porsiyon)1 küçük boy havuç1 orta boy patates1 orta boy domates1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç1 yemek kaşığı zeytinyağıHAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):(1 porsiyon)1 kepçe yoğurt (125cc)1 orta boy patates1 yemek kaşığı buğday veya pirinç 1 tatlı kaşığı zeytinyağıTencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.Mercİmek çorbasI-1-İçindekiler1 yemek kaşığı kırmızı mercimek1 su bardağı su1 çay kaşığı sıvı yağYapılışıMercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.

MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)(2 porsiyon)2 yemek kaşığı mercimek1 boy havuç1 küçük boy patates¼ küçük dilim soğan1 çay bardağı suHAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.
PİrİnÇ-mercİmek ÇorbasIİçindekiler1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek1/2 yemek kaşığı pirinç1, 1/4 su bardağı su1 çay kaşığı sıvı yağYapılışıMercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.

TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)Buğday unu (2 yemek kaşığı)Değişik sebzeler1 tatlı kaşığı zeytinyağıYAPILIŞIMalzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın az zeytinyağı eklenir..
Tarhana çorbasI-2-İçindekiler1 su bardağı su1/2 yemek kaşığı tarhana1 tatlı kaşığı yağYapılışıTarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.
Yayla çorbasIİçindekiler3/4 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı su1 yemek kaşığı pirinç1 çay kaşığı sıvı yağ1 çay kaşığı unYapılışıPirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.

SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)(1 porsiyon)1 çay bardağı süt (100 cc)1 yemek kaşığı silme pirinçDomates suyu (50 cc)1 tatlı kaşığı zeytinyağıHAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.
Nohut ve kuru fasulye ezmeSİİçindekiler2 yemek kaşığı nohut veya fasulye1 çay kaşığı yağ2 su bardağı suYapılışıNohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.

ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)(2 porsiyon)30 gr. (1 köfte kadar) et 1 yemek kaşığı pirinç1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)1 tatlı kaşığı zeytinyağı 1 küçük soğanHAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.

IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)(1 porsiyon)30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıymaçok az ekmek içiçok az maydanozHAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.

YOĞURT (60 Kal , 3 gr. Protein):100 cc süt1 çay kaşığı yoğurt mayasıHazırlanışı : Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı yoğurt -maya olarak- eklenir. Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir

MUHALLEBİ -1- 4 ay-1 yaş arası100 cc su (1 çay bardağı)5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)3 ölçek formül mamaHazırlanış:pirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.

MUHALLEBİ-2-(100 Kal, 6.7 gr. Protein):1 yaş ve üzeri(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı100 cc süt5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.

NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir.